BOEK

Vogelwies (vogelweetjes, anekdotes en Grunneger laidjes veur toaveloaksters)

In 2020 heb ik een paar maanden lang elke dag een vogelsoort op social media gezet. Een korte omschrijving en een kort filmpje. Dat was het eigenlijk. Omdat iedereen door de corona crisis aan huis gebonden was ging ook iedereen meer naar vogeltjes kijken en waren de reacties groot.

Babette Alma van RTV Noord vroeg me toen om dit vogelitem elke dag op radio Noord te doen. Leuk, het rubriekje noemde ik ‘Vogelwies’ en ook hier veel mensen die reageerden. Met de vraag: ‘Is hier ook een boekje van?’ Nee.

Nu wel.

Met prachtige illustraties van Ellen Tierie en de tekst in het Nederlands en de Grunneger streektaal. Ellen en ik waren al 25 jaar van plan een boekje te maken. Dit is m dan, vertaald door Sies Woltjer in t plat. In veel liedjes heb ik Groninger streektaalnamen van vogels geschreven. Dit is de rode lijn van het boek. Eerst een aantal of één vogelsoort, dan de tekst van het lied met een verwijzing naar de CD en de QR code van Spotify. Met de camera van de Spotify app tover je het lied tevoorschijn.

Slechts een paar liedjes zijn nooit opgenomen.

Er staan ongeveer 50 soorten in. Ik zie deze vogels bij mij achter het huis of tijdens een wandeling door het bos. Het is een leuk begin voor iedereen die met vogels kijken wil beginnen. Als je een echte vogelaar bent of wilt worden beveel ik een goeie vogelgids of app aan. En natuurlijk een verrekijker.

Dit is een boekje met weetjes, anekdotes, mooie tekeningen, verwijzing naar Grunneger laidjes met Grunneger vogelnamen. De foto’s zijn van André Dümmer, Ina Telkamp en van mezelf.

Het is geen wetenschappelijk onderbouwde vogelgids of iets dergelijks. Mijn passie, mijn leven, mijn manier om alles te relativeren en vooral om grote onzin dingen kleiner te maken en te genieten van de echte belangrijke dingen in het leven. Ik ben een hobbyist besmet met het vogelaarsvirus en geen ecoloog of ornitholoog.

Geniet van de schitterende plaatjes, van onze toal en van de muziek!

O ja, een toafeloakster is een nieuwsgierig iemand.

Alex Vissering